Senieji lietuviški receptai. Lietuvos gaspadinių receptai
Kiekis
Keliaudami ir pažindami pasaulį, lankydamiesi svečiose šalyse ir ragaudami kitų kraštų nacionalinius valgius neretai susimąstome ir apie lietuviškąją gastronomijos tradiciją. Kas yra ta lietuviškoji virtuvė? Kurie patiekalai yra patys lietuviškiausi? Kuo pavaišinti užsienietį, atkeliavusį į mūsų kraštą? Kokių patiekalų savo šalies žmonėms pasiūlyti paragauti keliaujant po skirtingus Lietuvos regionus? Ką įtraukti į gastronominį Lietuvos žemėlapį? Šioje knygoje pabandysime bent iš dalies atsakyti į tokius ir panašius klausimus. Čia rasite dvidešimt vieno patiekalo, būdingo mūsų kraštui, istorinius aprašymus ir autentiškus bei šiems laikams pritaikytus receptus. Knygos autoriai į gastronomiją žvelgia per žmogišką – maisto gamintojų ir valgytojų – prizmę, tad receptai yra susieti su žymiausiomis XIX a. antros pusės–XX a. pirmos pusės Lietuvos gastronomijos istorijos asmenybėmis – gaspadinėmis, restoranų kūrėjomis ir knygų autorėmis, kurių biografijas taip pat galėsite perskaityti.
Ši knyga nėra lietuviškos gastronomijos
kanonas, nes kanonas – kažkas negyvo, o gastronomijos tradicija – gyva,
nuolat kintanti, prisitaikanti. Tai bandymas padėti tiems, kurie ieško
atsakymų apie, nori išbandyti patys ir pasiūlyti kitiems kultūros klodą,
kurį galime pavadinti Lietuvos virtuve. Norint gaminti, būtina sveika
nuovoka, guvus protas ir drąsa kurti. Juk gaminant svarbu, kad valgis
savo skoniu, kvapu, išvaizda džiugintų jus ir jūsų artimuosius, o
senosios gaspadinės nedidelius nukrypimus nuo jų receptų tikrai jums
atleis.